FETVALAR

SORU:

Ben otuz yıllık devlet memuruyum. Mahrumiyet sayılabilecek bir yerde oturuyorum. 1995 model bir yerli arabamın dışında hiç bir menkul veya gayri menkulüm yok. Çocuklarımı evlendirdim ve yanımda lise 2 de okuyan bir kızım var. Emekli olunca ev almama katkı olabilir diye bu arada bir miktar lira biriktirmeye başladım. Birkaç sene içinde de emekli olmayı düşünüyorum. Evim yok, kiradayım.. Ev kirası, kredi kartları, yiyecek, giyecek, okul masrafları, kurs masrafları vb. aylık ödemelerim var. Bu durumda ben altınlar için zekât verecek miyim?

Tarih: 24 Ağustos 2009

CEVAP:

Zekât verecek kimse, temel ihtiyaçlarından ve borçlarından başka nisap miktarı veya daha fazla bir mala sahib bulunmalıdır. Bu miktar malı bulunmayana zekât farz olmaz.

“Nisap”, şeriatın bir şey için koymuş olduğu belli bir ölçü ve miktar demektir. Bu miktar altın için 85 gram ve üzeridir. Eğer temel ihtiyaçlarınızı giderdikten sonra (kiranızı, kredi kartını, aylık fatura ödemelerinizi, kızınızın okul masraflarını düştükten sonra) elinizde bu miktar altın veya buna denk bir para ya da mal bulunursa bunun %2,5 oranında zekâtını vermeniz gerekir.

Altınların veya paranın ev almak için biriktirilmesi onların zekâttan muaf olmasını gerektirmez.

Lütfen aşağıdaki linki de tıklayınız:

www.fetva.net/goruntulu-fetvalar/ev-almak-icin-biriktirilen-paranin-zekati-verilmeli-mi.html


Etiketler: