FETVALAR

SORU:

Diyanet dâhil bazı din adamları ev almak ya da herhangi bir temel ihtiyacını karşılamak niyetiyle biriktirilen paranın veya altının zekâtının verilmesine gerek olmadığı konusunda görüş bildiriyorlar. Siz ise verilmesi gerekir diyorsunuz. Ben bir vatandaş olarak ne yapayım? Aklın yolu bir ise bu ayrılık gayrılık niye?

Tarih: 18 Şubat 2010

CEVAP:

Diyanet’in bu konudaki görüşü şöyledir:

Temel ihtiyaçlar için biriktirilen para zekâta tabi midir?

Aslî ihtiyaçlar; ev, ev eşyası, giyecek, ulaşım ve yiyecek gibi hayatın güvenli ve sağlıklı bir şekilde devamı için gerekli olan şeylerdir. Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o takdirde bu paralardan zekât vermek gerekmez. Çünkü sözlü ya da yazılı taahhüde girildiğinde bu para, artık temel ihtiyaç için harcanmış demektir. Ancak böyle bir taahhüde bağlanmamış paranın, nisap miktarına ulaşması ve  üzerinden bir yıl geçmesi halinde, zekâtının verilmesi gerekir.

www2.diyanet.gov.tr/dinisleriyuksekkurulu/Documents/Zekat.pdf

Yukarıda altı çizili yerden de görüleceği gibi eğer borçlanılmadıysa ev almak için biriktirilen paranın zekâta tabi olduğu Diyanet tarafından da kabul edilmiştir. Bizim bu konudaki cevaplarımız ise aşağıdaki linklerde bulunmaktadır:

www.fetva.net/yazili-fetvalar/ev-icin-para-biriktiriyorum-zekat-verecek-miyim.html

www.fetva.net/yazili-fetvalar/evi-olmayan-bir-insan-zekat-verir-mi.html


Etiketler: