FETVALAR

SORU:

Mağazamızda balsamik sirke satmayı düşünüyoruz. Malum, balsamik sirke beyaz şaraptan elde ediliyor. Bu sirkeyi yemeklerde kullanmak, üretimini ve alım satımını yapmak caiz midir?

Tarih: 15 Kasım 2011

CEVAP:

Sirke elde edilirken üzüm veya elmanın önce mutlaka “şaraba” dönüşmesi şarttır. Aksi taktirde sirke olmaz. “Elma, kayısı, zerdali, erik, dut gibi meyvelerden de sirke elde edilir. Hangi meyveden olursa olsun, önce bu meyvenin şarabı elde edilir, daha sonra bu şarap sirke bakterileri tarafından aşılanarak sirkeye dönüştürülür.” (Sıdıka Bulduk, Gıda Teknolojisi, 5. Bs., Detay Yayınları, Ankara, 2009, s: 286-287.)

Sirkenin helal olduğu birçok hadisle de teyit edilmiştir. En meşhuru, şu hadistir:

Câbir radıyallahu anh’tan rivâyet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Sirke ne güzel katıktır!” (Müslim, Eşribe 164-169; Ebû Dâvûd, Et’ime 40; Tirmizî, Et’ime 35; Nesâî, Eymân 21.)

Haram olan bir şey, fermantasyon yoluyla helale dönüşebilir. Şaraptan dönüşen sirkeyi kullanmak helaldir. Bir şeyin aslının helal veya haram olması değil, son hali önemlidir. Önemli olan, ortaya çıkan yeni maddedir. Fıkıhta buna istihâle denir. İstihale, bir şeyin yapısının değişerek yeni/başka bir maddeye dönüşmesidir. Şarabın kendisi haram olsa da ondan dönüşen sirke helaldir. Aynı şey tersi için de geçerlidir. Üzüm suyu helaldir. Ama şaraba dönüşürse haram olur.

Dolayısıyla balsamik sirkenin üretilmesinde, kullanılmasında ve alım-satımının yapılmasında bir sakınca yoktur.

Sirke ve kimyasal değişimle ilgili daha geniş bilgi için aşağıdaki linklerde bulunan cevaplarımızı da okumanızı/izlemenizi tavsiye ederiz:

www.fetva.net/yazili-fetvalar/alkollu-ickiden-uretilen-sirke-helal-midir-haram-midir.html

www.fetva.net/yazili-fetvalar/sirkenin-icinde-bulunan-alkolun-hukmu-nedir.html

www.fetva.net/goruntulu-fetvalar/kimyasal-degisim-hangi-durumda-harami-helal-yapmaz.html


Etiketler: