İçkiye neden kesin olarak haramdır diyorsunuz?
Süleymaniye Vakfı > Yazılı Fetvalar > Yiyecek ve İçecekler Tarih: 13 Mayıs 2010  
Soru: İçki (şarap) konusunda pek çok yazılı ve görüntülü fetvalarınızda çok kesin olarak “Allah Kur’ân’da içkiyi haram kılmıştır” diyorsunuz. Hatta “nass ile sabittir” diye kesin ifade ediyorsunuz. Bildiğiniz gibi “haram” kelimesi Kur’ânî bir kavramdır. Maide Suresinde ve diğer surelerde Allah Teâlâ açıkça ne tür yiyecekleri HARAM kıldığını anlatıyor. İçki ayetlerinde ise sizin de bir fetvanızda okuduğumuz gibi “KAÇININIZ”, “BIRAKTINIZ DEĞİL Mİ” gibi ifadeler kullanıyor. Buna göre Kur’ân’da açık bir haram hükmü olmamasına rağmen sizin içki konusunda “haram” kelimesini kullanmanızı yadırgıyorum. Tamam, hadislerden hareket edeceksiniz ve “sarhoş edici her şey haramdır” diyeceksiniz ama sorum da bu zaten: Kur’ân’da açıkça haram kelimesi kullanılmamasına rağmen konuşmalarınızda “içki haramdır” hükmünü neye dayanarak çıkarıyorsunuz, anlatabilir misiniz?
Cevap: 

Sorunuzu maddeler halinde cevaplandırmaya çalışalım:

1. Allah Teâlâ Kur’ân-ı Kerim’de, büyük günahlardan saydığı zinayı yasaklarken hiçbir yerde “zina yapmayın” veya “zina haramdır” dememiş fakat “zinaya yaklaşmayın” buyurmuştur. Bu, “zina yapmayın” demekten daha ileri bir ifade tarzıdır.

İçki de öyledir. Allah Teâlâ’nın “ondan uzak durun” demesi tıpkı “zinaya yaklaşmayın” yasağı gibidir. Hüküm bakımından ikisi de aynıdır, haramdır. Zaten buna da gerek kalmayacak bir şekilde, Bakara Suresinin 219. ayetinde içki ve kumar için “ikisinde de büyük günah vardır” buyurularak bunların büyük günahlar kapsamında olduğu bildirilmiştir. İçkinin bir taraftan büyük günah olması diğer taraftan haram olmaması mümkün değildir!

Ayrıca ayette “Onlardan uzak durun” emri bulunduğu için sarhoşluk veren içki, uyuşturucu gibi maddelerin üretimi, alımı, satımı, taşınması ve sunulması da caiz olmaz. Çünkü “uzak durmak”, ancak o şeyle araya mesafe koymakla mümkün olur. Bundan dolayı Peygamberimizin sarhoş edici şeylerle ilgili olarak on kişiye lanet ettiği rivayet edilmiştir:

“Sıkana, sıktırana, içene, taşıyana, taşıtana, sunana, satana, parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana.” (Tirmizî, Büyû, 59; Ebû Dâvûd, Eşribe, 2)

Görüldüğü gibi bu lanet, “uzak durma” yasağını ihlal edenlerle alakalıdır.

Ayrıca bildiğiniz gibi benzin istasyonlarında “ateşle yaklaşmayın” levhaları aslıdır. Bu cümle “ateşle yaklaşmayın ama istasyonda ateş yakabilirsiniz” anlamına gelmez. Ataşla yaklaşmanın yasak olduğu yerde ateş yakmak, daha büyük bir yasak olur.

2. İçki ayetinde yer alan “uzak durmak” ifadesi sadece içki veya zina için değil, bütün büyük günahlar için de kullanılmıştır. Aşağıdaki ayetlerde Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan “kaçınırsanız”, sizin diğer günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız.” (Nisa, 4/31)

“Onlar (mü’minler), büyük günahlardan ve hayâsızlıktan “kaçınırlar”; kızdıkları zaman da kusurları bağışlarlar.” (Şura, 42/37)

“Ufak tefek kusurları dışında, büyük günahlardan ve edepsizliklerden “kaçınanlara” gelince, bil ki Rabbin, affı bol olandır. O, sizi daha topraktan yarattığı zaman ve siz annelerinizin karınlarında bulunduğunuz sırada (bile), sizi en iyi bilendir. Bunun için kendinizi temize çıkarmayın. Çünkü O, kötülükten sakınanı daha iyi bilir.” (Necm, 53/32)

Şimdi bu ifadelere bakarak zina etmek, adam öldürmek, hırsızlık yapmak, namuslu kadına zina iftirasında bulunmak vb. gibi büyük günahların da aslında yasak olmadıkları sonucunu mu çıkartacaksınız?!

3. Allah Teâlâ sarhoşluk veren maddeleri yasaklarken onun şeytan işi bir pislik/rics olduğunu belirtmiştir. Kur’ân’da dört ayette haram kılındığı belirtilen domuz etinin niçin haram kıldığı açıklanırken “çünkü o ricstir/pisliktir” (En’am, 6/145) buyurulmuştur. Demek ki bir şeyin “rics” olması onun haram olmasını gerektirmektedir. Zaten rics kelimesinin eşanlamlısı olan “habis/pis” kelimesi de bunu göstermektedir. Allah Teâlâ Hz. Peygamberden bahsederken “o, habis olan şeyleri haram kılar” (A’raf, 7/157) buyurmuştur. İçki de habis olduğuna göre ayetlerin delaleti ile onun da haram olduğu kesin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Görüldüğü gibi içki, ayetlerin açık beyanları ile BÜYÜK GÜNAHLARDANDIR. Bu konuda sünnette yer alan açıklamalar Kur’ân’da bulunanları başka bir dille ifade etmektedir. Sünnetin ayetlere ilave yapması veya ondan bir şey çıkarması söz konusu değildir.

Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş
Kategorideki Diğer Fetvalar:
Sıra     Fetvaya ait soru Tarih    Okunma    
1 Margarin yağlarının içerisine domuz yağı katıldığı söylenmektedir. Bunu kesin bilmediğimiz halde şüphelendiğimiz için margarin yağı yemiyoruz. Hazır gıdaların çoğunda margarin yağının kullanılmış olması, onları yememizi de engelliyor. Sizden ricam "Margarinler yenilebilir mi, bisküvi, çikolata ve tatlı gibi içinde margarin bulunan yiyecekler yenebilir mi?" bu hususa bir açıklık getirmenizdir. Lütfen bu konuda bizleri aydınlatır mısınız? 2009.08.24 53345
2 Peynir yapımında kullanılan mayalarda domuzdan alınan bir maddenin bulunduğu söylenmektedir. Gerçekten bu mayalarda böyle bir madde var mıdır?Eğer böyle bir madde varsa istihale (mahiyet değiştirme) yoluyla yani bu maddenin maya ve peynire dönüşmesiyle temizlenmiş olur mu? 2009.08.24 30090
3 Yahudi ve Hristiyanların kestiği etler yenir mi? 2009.08.24 36807
4 Mezarlık ürünleri yenilir mi, kullanılır mı? 2009.08.24 26707
5 İslamda çiğ et, çiğ köfte, çiğ pastırma ve çiğ sucuk yemenin hükmü nedir? 2009.08.24 46137
6 Koç yumurtası yemek caiz midir? Veya daha genel bir soru olarak hayvanların yenilmeyecek organları nelerdir? 2016.04.13 109518
7 Kur'an-ı Kerim, bazı hadisler ve fıkıhta karada, denizde ve yer altında ve yer üstünde yaşayan veya bulunan ve bunlarda helal ve mübah mal denilen canlı ve cansız bazı şeyler var: av hayvanları, madenler, define ve gömü vs.. Bunların avlanması ve değişik şekillerde elde edilip yenilmesi ve kullanılması helal kılınmıştır, şeklinde Kur'an'da ayetler var: "Kara ve deniz avı ve yiyeceği size helal kılındı." gibi. Sormak istediğim husus, bu gün devlet, avlanması veya yer altında bulunan maden ve ya define gibi gömülerin elde edilmesini yasaklasa yani suç saysa Kur'an ve sünnette yer alan bu konudaki izinlere ve hükümlere rağmen bunları avlamak veya bulunduğu yerden çıkarıp almak ve kullanmakla herhangi bir kul hakkı meydana gelmiş olur mu ve bunları yemek veya kullanmak haram olur mu? Devletin koyduğu kanun mu geçerlidir yoksa Allah ve resülünün bu konudaki hükümleri mi geçerlidir? 2009.08.24 14910
8 Çekirge yemek caiz midir? Bir kitapta okuduğuma göre ashab-ı kiram çekirge yerlermiş, doğru mudur? 2009.08.24 47187
9 Marketlerde satılan tavuklar hakkında uygun görülen görüşü bilmek istiyorum. İlmihal kitaplarına baktığımda marketlerde satılan tavukların verilen fetvaya uymadığını görüyorum ve dolayısıyla tavuk eti yiyemiyorum. Temizlenme şartları dinimize uygun olmayan bir şekilde mi yapılıyor? 2009.08.24 24119
10 Bazı müslümanlar roka yemenin haram olduğunu söylüyorlar, doğru mudur? 2009.08.24 23245
11 E 120 katkı maddesi ve bu katkı maddesiyle üretilen gıdaların İslam dinindeki hükmü nedir? E 120 nedir? E 120, koşineal, karminik asit veya gerçek karmin adlarıyla yazılan, karmin Mexiko, Kanarya Adaları, Bolivya, Şili ve Peru'da yetişen bir çeşit dikenli Opuntia ficus adlı kaktüste yaşayan Dactylopius coccus Costa ya da diğer adıyla Coccus cacti adlı böceğin dişisi, yumurtaları ve kurumuş kabukları suda haşlanıp bir takım kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra kurutulup, öğütülmesiyle elde edilir. Bu böcek, Opuntia cinsi kaktüs bitkisinin üzerinde yaşar. Karmin boyası, böceğin yumurtalarından ve vücudundan elde edilir. 140 bin böcekten bir kilogram boya elde edilir. 2009.08.24 64823
12 Gıdalardan sirke elde etmek için ilk önce mikroorganizmalar (maya ve bakteriler) gıdalardaki şekeri alkole, sonra da bu alkolü sirkeye dönüştürmektedirler. Sirke; üzüm, elma gibi meyvelerden, şaraptan, biradan (malttan), melastan, bal gibi gıdalardan yapılabilmektedir. Sirke, elde edildiği ürünün ismini alır. Şaraptan elde edilen ‘şarap sirkesi' adını alır. Meyveden alkol sonra da bu alkolden üretilen sirke ile direkt alkolden, mesela şaraptan üretilen sirke arasında helallik bakımından nasıl bir fark vardır? Herhangi bir alkollü içkiden üretilen sirke helal midir, haram mıdır? 2009.08.24 27625
13 Sirke alkolden üretildiği için, içinde % 0,2- 0,3 ( 100 gram sirkede 0,2 gram alkol) gibi tat ve kokuyla hissedilemeyecek kadar az miktarda alkol kalabilmektedir. Bu kalan alkolün hükmü nedir? Bu sirkenin helal olmasına bir mani teşkil eder mi? 2009.08.24 24153
14 Meyvelerde doğal yoldan yani olgunlaşmayla oluşan alkolün hükmü nedir? Mesela iki haftalık olgunlaşmış bir muzun 100 gramında yaklaşık 1 gr alkol oluşmaktadır. Muz olgunlaştıkça alkol miktarı artmaktadır. 4 günlük bir muzun 100 gramında ortalama olarak 0,1 gram alkol bulunmaktadır. İki haftalık olgunlaşmış bir muzun 100 gramında ise yaklaşık 1 gr alkol bulunmaktadır. Bu şekilde kabukları siyahlaşmış ve olgunlaşmış iki haftalık bir muzdaki alkol (100 gram muzda 1 gram alkol) helal midir haram mıdır? 2009.08.24 42075
15 Elektroşok sistemi ile kesilen hayvanların etleri helal midir? Avrupa'da hayvanların büyük bölümü bu yöntemle kesiliyor. Bu sebeple Müslümanlar büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bir açıklama yapar mısınız? 2009.08.24 14932
16 Haram olan hayvansal bir yemle (mesela kan veya domuz kemik unundan elde edilen mineraller gibi) veya haram olan bir katkı maddesiyle beslenen bir hayvanın eti helal midir? Hayvanların beslenmesinde ve yemlerde nelere dikkat etmek gerekir? Böyle bir hayvanın (büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanlar için) kesilmeden önce belli bir süre bekletilmesi gerekir mi? 2009.08.24 10150
17 İçki servisi yapılan restoranlarda yemek yemek için bulunmamız; içki içmesek de bizleri vebal altında bırakır mı? 2009.08.24 32594
18 Ben Avusturya'da yaşıyorum. Burada tuvalet ile mutfak artıkları aynı yere gidiyor. Yani ister istemez tuvalet artıklarıyla mutfaktaki küçük yemek artıkları aynı yere gidiyor. Sanıyorum dünyanın birçok yerinde de bu böyle. Bu caiz mi? Dinimizin bu konuya bakışı nasıldır? 2009.08.24 11607
19 Kımız içmek caiz midir? 2009.08.24 29124
20 Vejetaryen olduğunu söyleyen bazı insanların et yememelerini hayvanlara acımalarına, hayvan sevgilerine bağlayarak et yiyen insanların sanki canilik yaptıklarını ima eden sözler sarf etmeleri, Allah'ın koyduğu düzene aykırılık teşkil etmesi sebebiyle bu söylemde bulunan insanları küfre sürüklemez mi? 2009.08.24 9395
21 Haşhaş haram mı? Hamur işi yiyeceklere haşhaş katılabilir mi? Pastanelerde yapılan bazı kuru pastaların üzerini haşhaş ile süslüyorlar. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız? 2009.08.24 21795
22 Sigaranın insanın sağlığına zarar vermesi bakımından caiz olmadığını bir kaç ortamda söylediğim zaman; çok yağlı yemek yemenin veya çok fazla kırmızı et yemenin de sağlığa zararlı olduğunu söyleyen arkadaşlarım aynı mantıkla bunların da caiz olmaması gerektiğini söyleyip sigaranın haram olup olmaması konusunda şüpheleri olduğunu söylediler... Bunun aslı nedir? 2010.04.08 15728
23 Mağazamızda balsamik sirke satmayı düşünüyoruz. Malum, balsamik sirke beyaz şaraptan elde ediliyor. Bu sirkeyi yemeklerde kullanmak, üretimini ve alım satımını yapmak caiz midir? 2011.11.15 44345
24 Alabalık tesislerinde balığı sudan çıkarınca başına bir darbe vurup öyle öldürüyorlar. Balık öldükten sonra bıçakla kesip, pişirip öyle servis yapıyorlar. Darbe ile öldürülen bu tür balıkları yemek caiz midir? 2010.04.29 18099
25 Domuz etinin haram kılınışını biliyoruz. Bilmediğim bilgi şu: O toplumda yani Mekke ve Medine coğrafyasında domuz etinin yenip yenmediği. Yani o bölgede o günlerde domuz eti yiyenler var mıydı? Varsa kimlerdi? 2012.02.09 8058
26 İçki (şarap) konusunda pek çok yazılı ve görüntülü fetvalarınızda çok kesin olarak “Allah Kur’ân’da içkiyi haram kılmıştır” diyorsunuz. Hatta “nass ile sabittir” diye kesin ifade ediyorsunuz. Bildiğiniz gibi “haram” kelimesi Kur’ânî bir kavramdır. Maide Suresinde ve diğer surelerde Allah Teâlâ açıkça ne tür yiyecekleri HARAM kıldığını anlatıyor. İçki ayetlerinde ise sizin de bir fetvanızda okuduğumuz gibi “KAÇININIZ”, “BIRAKTINIZ DEĞİL Mİ” gibi ifadeler kullanıyor. Buna göre Kur’ân’da açık bir haram hükmü olmamasına rağmen sizin içki konusunda “haram” kelimesini kullanmanızı yadırgıyorum. Tamam, hadislerden hareket edeceksiniz ve “sarhoş edici her şey haramdır” diyeceksiniz ama sorum da bu zaten: Kur’ân’da açıkça haram kelimesi kullanılmamasına rağmen konuşmalarınızda “içki haramdır” hükmünü neye dayanarak çıkarıyorsunuz, anlatabilir misiniz? 2010.05.13 72930
27 Siz Türkiye’de üretilen margarinlerde domuz yağı kullanılmadığını, dolayısıyla onların yenilebileceğini söylüyorsunuz. Fakat margarinlerin iki şekilde dondurulduğunu, bunun bir çeşidinde ucuz olduğu için domuz yağı kullanıldığını söyleyenler var. Bu iddiaya ne dersiniz? 2012.02.14 6592
28 Kadınlar hayvan kesebilir mi? Dinen caiz midir? 2010.05.17 22806
29 Kefir içmek caiz midir? Kefir'in içinde % 0,6-0,8 oranında alkol bulunmaktadır. Ayrıca birçok şifası olduğundan bahsedilmektedir. Bu içeceği içmenin hükmü nedir? 2012.09.05 50866
30 Çekirge yemenin caiz olduğunu belirtmişsiniz sitenizde. Fakat cevaba göre Peygamberimiz iki hadiste farklı şeyler yapmıştır. Dolayısı ile bunlardan biri gerçek hadis değildir. Bu konuyu tekrar gözden geçirir misiniz? 2010.05.24 5559
31 Etinin yenmesi helal olan hayvanların içyağlarını yemenin hükmü nedir? 2013.03.05 10352
32 Faizle çalışan bankaların verdiği yemeklere, düzenledikleri iftar yemeklerine katılmakta bir sakınca var mıdır? Faizden elde edilen kazançla pişen yemekleri yemek caiz olur mu? 2011.03.04 8308
33 Gayrimüslimlerin avladığı balık haram mıdır? Yememizde bir sakınca var mıdır? 2013.06.28 7786
34 Anason içki yapımında kullanılıyormuş. Bu bitkinin çayını içmekte bir haramlık var mıdır? 2011.03.28 37564
35 Kerevit yemek caiz midir? 2014.01.06 20850
36 “İçkinin faydalarından çok zararları vardır” ayetine sığınarak sağlık açısından alınacak alkol hakkında birçok yorum yapılıyor. Bu konuda bilgilerinize ihtiyacım var. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Kur’an ve Sünnet Sempozyumu’nda konuşan bir dâhiliye doktoru ise içkinin vücuda hiç bir faydası olmadığını söylemişti. Alkollü içkiler bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir mi? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. 2011.04.01 17077
37 Köyde ikamet edenlerin ormanlardan faydalanması, kışlık odun ihtiyaçlarını karşılaması doğru mudur? Ormanlarda yetişen yabani meyvelerden (erik, kestane, böğürtlen, kuşburnu vs.) toplayıp yemek helal olur mu? 2014.02.05 10458
38 İçkinin haram olduğunu biliyoruz. Fakat halk arasında zemzem suyu içtikten sonra içki içilmesinin yasak olduğu konusunda bir inanış vardır. Bu konudaki fikriniz nedir? Bu yönde bir fetvanız var mıdır? 2011.05.13 25666
39 Tarlalarda kullanılan domuz gübresiyle elde edilen ürünlerin helal ya da haram olmasının durumu nedir? 2015.10.22 6396
40 Bakara Suresi 61. ayette şöyle buyuruluyor: “... Daha değerli olanı daha değersiz olanla değiştiniz...” Ve burada mercimek, soğan vb. bazı yiyecekler zikrediliyor. İki çeşit yiyecek varken yiyecek sayısı artıyor... Şimdi bu ayete göre soğan, sarımsak gibi yiyecekler diğer yiyeceklere göre daha mı değersiz oluyor? 2011.05.23 14318
41 Günümüzde oldukça önemli hale gelen helal gıda araştırmalarını bir Müslüman olarak nasıl değerlendirmemiz gerekir? 2011.05.28 5961
42 Murdar olarak ölmüş bir hayvanın yenilebilecek herhangi bir yeri var mıdır? 2011.06.04 9191
43 Çok yemek yemek kalbi karartır diyorlar. Ben zayıflığımdan dolayı bazen çok yemek yeme ihtiyacı duyuyorum. Benim bundan dolayı kalbim kararır mı hocam? 2011.07.21 8047
44 Geçen gün bir arakadaşımdan havyar yemenin caiz olmadığını duydum. Acaba bu doğru mu? Bilgilendirirseniz sevinirim. 2011.07.16 27372
45 Pasta, börek vb. yiyeceklerin, insan sağlığına zararlı olduğu söyleniyor. Ben bunları yaptığımda ve başkaları bunlardan yediğinde onların hakkına girmiş oluyor muyum? 2011.09.08 6713
46 Maide suresi 3. ayette geçen meyte/ölü eti neyi ifade eder? Balık bu kapsama dâhil midir? Yani balığın ölüsü yenir mi? 2009.11.20 16999
47 Gıdaların içerisinde kullanılan malt (malt unu ya da malttan üretilmiş herhangi bir ürün) helal midir? 2011.10.24 35439