FETVALAR

SORU:

Gıdalardan sirke elde etmek için ilk önce mikroorganizmalar (maya ve bakteriler) gıdalardaki şekeri alkole, sonra da bu alkolü sirkeye dönüştürmektedirler. Sirke; üzüm, elma gibi meyvelerden, şaraptan, biradan (malttan), melastan, bal gibi gıdalardan yapılabilmektedir. Sirke, elde edildiği ürünün ismini alır. Şaraptan elde edilen ‘şarap sirkesi' adını alır. Meyveden alkol sonra da bu alkolden üretilen sirke ile direkt alkolden, mesela şaraptan üretilen sirke arasında helallik bakımından nasıl bir fark vardır? Herhangi bir alkollü içkiden üretilen sirke helal midir, haram mıdır?

Tarih: 24 Ağustos 2009

CEVAP:

Haram olan bir içki ister kendiliğinden isterse herhangi bir işleme tabi tutularak olsun sirkeye dönüşür/dönüştürülürse helal olur. Zira elde edilen yeni ürün (sirke) artık “sarhoş edici içki” vasfını kaybetmiş ve tamamen başka bir maddeye dönüşmüştür.

Bununla ilgili daha geniş bir cevabımızı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

http://www.fetva.net/goruntulu-fetvalar/kimyasal-degisim-harami-helal-yapar-mi.html


Etiketler: