FETVALAR

SORU:

Keffaret ne demektir? Yemin kefareti hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tarih: 25 Ocak 2013

CEVAP:

Keffaret; dinin belirli yasaklarını ihlâl eden kimsenin cezasını çekmesi ve bağışlanması için yaptığı bir esir azat etmek, oruç tutmak, fakir doyurmak ve giydirmek gibi malî ve bedenî nitelikli ibadetlerin genel adıdır.

Yemin keffareti ise bozulan bir yeminden sonra yerine getirilmesi gereken bazı şeyleri ifade eder. Bununla ilgili olarak Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Allah düşünmeden ettiğiniz yeminlerden sizi sorumlu tutmaz. Ama yeminlerinizle bağladığınız şeylerden dolayı sorumlu tutar. Onun kefareti; ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on çaresizi doyurmak veya giydirmek ya da bir esiri hürriyetine kavuşturmaktır. Bunları bulamayan ise üç gün oruç tutar. Bu, yemin bozmanın keffaretidir. Yeminlerinizi yerine getirin. Allah ayetlerini size böyle açıklar ki şükredesiniz.” (Mâide, 5/89)

Ayetten de anlaşılacağı asıl olan, edilen yeminlere sadık kalmaktır. (Bununla ilgili başka ayetler için bkz. Nahl, 16/91-95) Fakat bazen yeminlerin bozulması gerekmekte ve hatta emredilmekte, bazen de çeşitli sebeplerle yeminlere uyulamamaktadır. Bu gibi durumlarda yemin bozulduğunda keffaret verilmesi gerekir. Bununla ilgili olarak Peygamberimizin şöyle dediği rivayet edilmiştir:

“Bir konuda yemin eder, sonra başkasını hayırlı görürsen yeminini boz, keffaretini ver ve hayırlı gördüğüne gel.” (Buhari, Eyman 1, Müslim, Eyman, 11 (1650)

Yemin keffareti hakkında başka bir soruya verdiğimiz cevabı okumak için aşağıdaki adresi de inceleyebilirsiniz:

www.fetva.net/yazili-fetvalar/yeminden-donmek-nasil-olur.html


Etiketler: