FETVALAR

SORU:

Bir baba, "Ben öldükten sonra mirasımı 2 oğlum ve 2 kızım Kur'an'da belirtilen oranlarda paylaşsınlar" diye vasiyette bulunuyor. Fakat daha sonra kız çocukları biz de erkek kardeşlerimizle aynı oranda pay istiyoruz derlerse bunun hükmü ne olur? Miras hukukunda erkek çocukların kız çocuklardan fazla miras alması ilkesini günümüz hukukuna göre yorumlayabilir miyiz?

Tarih: 04 Haziran 2014

CEVAP:

Miras payları kesindir, bir Müslümanın bunları değiştirme hakkı yoktur.

www.fetva.net/goruntulu-fetvalar/bir-kisi-mirasini-cocuklarindan-sadece-birine-birakabilir-mi.html

Nisa suresi 11 ve 12. ayetlerde miras paylaşımının ayrıntıları verildikten sonra şöyle buyurulmuştur:

“Bunlar (miras paylaşımları) Allah’ın koyduğu sınırlardır. Kim Allah’a ve Elçisine boyun eğerse onu içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar, orada temellidirler, büyük kurtuluş işte budur.

Kim Allah’a ve Elçisine başkaldırır ve sınırlarını aşarsa onu temelli kalacağı cehenneme sokar. Alçaltıcı azap onadır” (Nisa, 4/13-14)

Görüldüğü gibi miras paylaşımı ile ilgili uygulamaların tümü Allah’ın değişmez yasalarıdır. Çeşitli gerekçelere dayanarak bu yasaları değiştirmeye kimsenin hakkı ve yetkisi yoktur. Her konuda olduğu gibi bu konuda da tam bir teslimiyetle Allah’ın ayetlerine teslim olmak, onları olduğu gibi kabul etmek gerekir.

www.fetva.net/yazili-fetvalar/kurandaki-miras-hukumlerini-uygulama-yukumlulugumuz-nedir.html

Eğer kız çocuklar, Kur’an’daki hükümlere göre değil de yürürlükteki kanunlara göre mirasın taksimini talep ederlerse sorumluluk onlara ait olur. Bu durumda onlar erkek kardeşlerinin hakkını yemiş olurlar.

Erkeklerin genel olarak kadınlardan fazla miras almalarının hikmetlerine ilişkin açıklamalı bilgi için lütfen aşağıdaki cevabımızı inceleyiniz:

www.fetva.net/yazili-fetvalar/kuran-i-kerim-mirasdan-kadina-1-erkege-2-pay-verilmesini-ongoruyor-neden.html


Etiketler: