FETVALAR

SORU:

Aracımızı kasko yaptırmanın hükmü nedir?

Tarih: 09 Ağustos 2010

CEVAP:

Kasko ile görüntülü cevabımızı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Araç Kaskosu Yaptırmak Caiz midir?

Cevabın yazıya geçirilmiş hali ise şöyledir:

Kasko, araç sigortasıdır. Bunu yaptırabilirsiniz. “Kaskoda bir takım sömürüler vs. var” deniyor. Doğrudur, bir takım yanlışlıklar var. Ama genel bir ihtiyaç da var. Siz o yanlışları düzeltmeye çalışın. Uğraşın, en iyisini yapın, Allah Teala en iyisini yapmamızı emretmiyor mu? Uğraşın, bir numaralı sigortacılığı siz yapın. Herkes sizleri örnek alsın. Ama o zamana kadar araçlarınızı kasko yaptırabilirsiniz.

Şimdi, bu kaskoya karşı çıkanlar ne diyor? Deniliyor ki:

1. Kasko, faize benziyor. Çünkü kasko şirketine 100 lira ödeyip bazen 200 lira alabiliyorsun. Arabanı 1000 liraya kasko yaptırıyorsun fakat ağır bir kaza sonucu arabanın kullanılmaz olması durumunda kaskodan 20-30 bin lira alabiliyorsun. İşte bu faize benziyor.

2. Bu kumara da benziyor. Çünkü kaskoya para yatırıyorsun, bazen fazlasını alabiliyorsun; ama bazen hiç de alamıyorsun.

3. Burada Cenab-ı Hakka güvensizlik de var.

Burada bizim dikkat etmemiz gereken şudur. Hiçbir konu benzerliklere bakarak halledilemez. Şimdi bir Müslüman ile bir kâfir yan yana gelseler dış görünüşleri itibariyle birbirlerine benzeyen tarafları mı çok olur, benzemeyen tarafları mı? Tabii ki benzeyen tarafları: İkisinin de iki eli, iki ayağı, iki gözü vs. vardır. Şimdi bizler bu benzerliklere bakarak mı birine kâfir diğerine Müslüman diyoruz? Hayır, ikisi arasındaki farka bakıyoruz, benzerliklere değil! Benzerliklere bakarak hareket edenler “alışveriş de tıpkı faiz gibidir” diyenlerin konumuna düşerler. Hâlbuki Allah alım satımı helal faizi haram kıldığına göre demek ki ikisi aynı şeyler değildir. Hiç kimse anında ödemek üzere borç almaz; ama bedelini hemen ödemek üzere bir mal/eşya alabilir. İşte bu farktan ötürü alım satım helal, faiz haramdır.

Bir de şuna dikkat edelim: Parasını faize yatırmak isteyen herhangi bir kişinin parasını gidip de bir kasko şirketine yatırdığı vaki midir? Hiç böyle bir şey olur mu? Ya kumar oynayan bir kişi belki kazanırım diye gidip de kaskoya para yatırır mı? Böyle bir şey mümkün mü?

Bir insan Allah’a güvenmediği için mi kasko yaptırır? Hâşâ hiç kimsenin aklının ucundan bile geçmez böyle bir şey! Bu, bir yardımlaşmadır. Yarın benim başıma bir şey gelirse bana yardım edilecek. Ben almazsam bir başkası alacak. Bunun bir başka kolaylığı daha var: Kaza yapan iki araç sürücüsünün birbirleri ile kavga etmeden sakin sakin oturduklarını görüyoruz. Neden? Çünkü hasarlarını ödeyecek kasko şirketleri var da ondan. Öyle olmasa ne yapar bu iki kişi? Kavga ederler. Bazı kimselerin araçları kaza yapmadığı halde yapmış gibi göstererek haksız yere kaskodan para aldıkları da malumdur. Fakat bu gibi yanlış davranışlara bakılarak da hüküm verilemez. İnsanın olduğu yerde bu gibi yanlışların olmaması mümkün müdür? İnsanlar Allah’ın apaçık ayetlerine karşı ne gibi yanlış tavırlar içindeler?

Sonuç olarak kasko yaptırmakta herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.


Etiketler: