FETVALAR

SORU:

Bakara 256. ayeti açıklar mısınız? Müslüman olan birini İslami emirleri yapmaya zorlayamayacak mıyız? "Müslümanım" diyen eşim ve çocuklarım açık-saçık gezecekler; ama ben onlara "kapanın" bile diyemeyecek miyim? Hocam, ben "çocuklarınıza 7 yaşına geldiklerinde namazı emredin, 12 yaşına geldiğinde kılmazlarsa hafif dövün" diye bir hadis biliyorum. Zorlama yoksa bu hadisi bana açıklar mısınız?

Tarih: 19 Ağustos 2009

CEVAP:

Dinin özü imandır. İmanın temeli de kalp ile tasdiktir. Kalp insanın iç dünyasındadır. İnsan burada alabildiğine hürdür. Hiçbir inanç, insana zorla kabul ettirilemez. En baskıcı rejimler dahi bunu başaramazlar. Bakara 256. ayet bunu bildirmektedir.

“Dinde zorlama olmaz; artık doğru ile eğri birbirinden iyice ayrılmıştır. Bundan böyle kim zorbaları tanımaz da Allah’a inanırsa kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa yapışmış olur. Allah işitendir, bilendir.” (Bakara 2/256)

İnsanlar ibadete de zorlanamaz. Çünkü ibadet için niyet gerekir. Niyet, bir şeye içten karar vermektir. “Ameller niyetlere göredir.” Bir ibadetin ne maksatla yapıldığını, tam olarak bir o ibadeti yapan bir de Allah bilir. Niyetsiz ibadet yapılamadığından zorla ibadet olmaz. Birisine zorla namaz kıldırılabilir; ama niyet etmezse namaz kılmamış, boşuna yatmış kalkmış olur. Bu da bir şeye yaramaz.

Bu sebeple kimse, müslüman olmaya veya müslüman gibi davranmaya zorlanamaz.

İslamı anlatmak ve evlatlarımıza İslam’ı öğretmek, onları buna zorlamak değildir. Siz bir eş ve bir baba olarak en fazla uyarıda bulunabilirsiniz. Neticede son karar kişinin kendisine aittir.

Bize düşen, her fırsatta insanlara ve özellikle yakınlarımıza dini anlatmaya devam etmektir. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Ailene namazı emret, kendin de namaza devam et. Biz senden rızık istemeyiz, sana rızık veren Biziz. Sonuç korunanların lehine olur.” (Tâhâ, 20/132)


Etiketler: