FETVALAR

SORU:

Gusül abdestinin nasıl alındığını anlatır mısınız?

Tarih: 21 Mayıs 2011

CEVAP:

Gusül tepeden tırnağa iyice yıkanmak demektir. Ancak gusülde ağza ve burna su vermek Hanefi ve Hanbelî mezheplerine göre farz; Şafii ve Maliki mezheplerine göre ise sünnettir. Bunun sebebi, ağız ve burnun bedenin iç kısmından mı dış kısmından mı sayılacağı konusundaki tercihtir. Hanefi ve Hanbelî mezhepleri, ağız ve burnu bedenin dış kısmından saymış ve bunların iyice yıkanması gerektiğine hükmetmiş, Şafii ve Malikiler ise bunları bedenin iç kısmından saydıkları için yıkanmasını farz görmemişlerdir.

Gusül abdestinde dikkat edilmesi gereken husus bütün vücudun yıkanmış olup olmadığıdır. Bu sağlandığında gusül abdesti tamamlanmış demektir. Gusül abdesti için söylenen diğer şeyler, gusül için müstehap veya sünnettir. Yani olmasa da olur şeylerdendir.  Mesela gusülden önce besmele getirmek, namaz abdesti almak, önce sağ, sonra sol omuza, sonra baştan aşağı su dökmek guslün sünnetlerindendir.

Tekrarlamak gerekirse gusül abdesti şöyle alınır: Varsa avret mahallindeki pislikler giderilir. Daha sonra namaz abdesti alır gibi eller yıkanır ve ağız ve burun iyice temizlenir. Daha sonra da bütün vücut iyice yıkanır, kuru yer kalmamasına özen gösterilir. Gusül abdesti bu kadardır.

Nebîmizin gusül abdestini anlatan hadislerden birkaçı şöyledir:

Âişe radıyallahu anha’dan: “Resûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem cünüplükten yıkanacağı zaman ellerini yıkamaktan başlardı. Sonra namaz için abdest alır gibi abdest alırdı. Sonra parmaklarını suya daldırır ve onlarla saçlarının diplerini hilâllerdi (yani aralıklarına su geçirirdi). Sonra iki eliyle başı üzerine üç avuç su dökerdi. Ondan sonra suyu bütün bedeni üzerinden akıtırdı.” (Buhârî, Gusül, 1)

Meymûne radıyallahu anha’dan: “Resûlullâh yalnız ayaklarını yıkamayarak namaz için abdest alışı gibi abdest aldı. Bacak aralarını ve oralarına isabet eden yıkanacak şeyleri de yıkadı. Sonra kendi üzerine su döktü. Sonra ayaklarını yerinden ayırıp yıkadı. Onun cünüplükten dolayı yıkanması işte budur.” (Buhârî, Gusül, 1)

Meymûne radıyallahu anha’dan: “Ben Resûlullâh’a yıkanması için su koydum. Kendisi iki yahut üç kere ellerini yıkadı. Ondan sonra sol eli üzerine su boşaltıp hayalarını yıkadı. Sonra elini yere sürdü. Sonra ağzını çalkaladı ve burnuna su çekti. Yüzünü ve ellerini yıkadı. Sonra bedeni üzerine su akıttı. Sonra yerinden ayrılıp ayaklarını yıkadı.” (Buhârî, Gusül, 5)


Etiketler: