FETVALAR

SORU:

Cep telefonlarının namaz esnasında çalması, telefonu çalanın, telefonunu kapatmamasının namaza ne gibi zararı olabilir? Sakıncaları nelerdir?

Tarih: 20 Ağustos 2009

CEVAP:

Namazda huşûya engel olacak şeyler ortadan kaldırılmalıdır. Cep telefonu namazda huşûyu engelleyen şeylerin başında gelmektedir. Cemaatle namaz kılan bir kişinin kapatmayı unuttuğu cep telefonu çalarsa derhal kapatmalıdır. Yoksa cemaatin huzurunu bozacağından vebal altına girer.

Namazdayken telefonu kapatmak, namazın huşu içinde kılınmasına yardımcı olduğu için namazı bozmaz.

Ebû Katâde’den rivayet edildiğine göre o demiştir ki: Biz öğle yahut da ikindi na­mazı için Resûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellemi beklemekteydik. Bilâl de Resûlullâh’ı na­maza davet etmiş iken bir de baktık ki, kızının (Zeynep) kızı Ümâme binti Ebi’l-Âs omzunda olarak mescide girip namaz kılacağı yere durdu. (Ona uyarak) biz de arkasına durduk. Ümâme, bulunduğu yerde (yani Resûlullâh’ın omzunda) duruyordu. (Resûlullâh) tekbir aldı. Biz de tekbir aldık. Resûlullâh rükû’a varmak isteyince onu tuttu (omzundan aşağı) indirdi. Sonra rükû ve secdeye vardı. Secdeyi bitirip de ayağa kalkmak isteyince Ümâme’yi yine (eski) yerine yani omzuna koydu. Resûlullâh namazı bitirinceye kadar her rekâtta bunu yapmaya devam etti.” (Ebû Dâvûd, Salât, 164-165; Nesâî, İmâmet, 37)

Hadiste de görüldüğü gibi bu tür davranışlar namazı bozmaz. Üstelik Resûlullâh torunu Ümâme sırtında olduğu halde namaz kılarken ashaba da imamlık yapmaktaydı. Demek ki bu tür davranışları yapma konusunda farz-nafile namaz ve imam-cemaat ayrımı yoktur.

Cevabın yayımlandığı yer için bkz: Yahya Şenol-Enes Alimoğlu, İnsanlık Tarihi Boyunca O Namaz, Süleymaniye Vakfı Yayınları, 3. Baskı, İstanbul, 2016, s. 169-170.


Etiketler: