FETVALAR

SORU:

Mezarlıklar şehrin dışında mı yoksa içinde mi olmalıdır? Dinen hangisi uygundur? Bu konuyla ilgili bir haber izledim. Haberde şehrin merkezine mezarlık yapan belediyeyi halk eleştiriyor. Eleştiriler sanki hiç ölümle yüzleşilmeyecek gibi duyarsız. İnternette şöyle bir yazı okudum: “Osmanlıda evler ve mahallelerin, büyük bir caminin etrafında oluşması, evlerin bahçelerinde mezarlıkların bulunması, büyük şehir mezarlıklarının ise şehrin dışında değil hayatın en canlı, en işlek yaşandığı alanlarda yer alması, hayatla ölümün iç içeliğini gözler önüne serer. Kabristanların kara serviler, lâleler, erguvanlar bahçesi olması ise ölümün zihinlerde her an; canlı, diri, taze kalması içindir. Öte yandan mesken-mezar yakınlığı, fâni olan mekânlardan, ebedî âlemin başlangıç yeri olan mekâna geçişin ne kadar kısa, ne kadar çabuk ve asıl imar edilmesi gerekenin ahiret yurdu olduğunu, her an hatırlatan kalbî ve zihnî bir teyakkuzun nişanesidir.” (Turgut Cansever, İslam’da Şehir ve Mimari)

Tarih: 24 Mayıs 2011

CEVAP:

Mezarlıkların şehrin dışına yapılması dinin bir emri veya tavsiyesi değildir. Medine’de bulunan ve Peygamberimiz zamanından beri kullanılan Bakî’ Mezarlığı (Cennetü’l-Bakî’) Peygamberimizin evinin yaklaşık 50 m yakınında bulunmaktadır. Bu da mezarlıkların evlerin yakınında bulunabileceğini göstermektedir.

Bunun yanı sıra Peygamberimizin, Ebu Bekir ve Ömer radıyallahu anhumanın (üçünün yan yana) Peygamberimizin yaşadığı eve defnedilmesi de ayrı bir delil olarak kabul edilebilir.

Bu açıdan yukarıda adı geçen eserdeki tespitler yerindedir.


Etiketler: