FETVALAR

SORU:

Ben Almanya’da taksicilik yapmaktayım. Malumunuz her türlü insan ile haşır-neşir olmaktayız. Bir fahişeyi çalıştığı yere ya da birini alkollü bir yere ya da fuhuş yapılan bir yere götürüyoruz. Bizim meselemiz bir müşteriyi A noktasından B noktasına götürmek götürdüğüm yerde ne yaparsa yapsın beni ilgilendirmez demek midir? Yoksa harama vesile olma durumu taksicilik için de bu şartlar altında geçerli midir? Yani bu şartlar altında taksicilik yapmak haram mıdır?

Tarih: 24 Ağustos 2013

CEVAP:

Müşterinin gitmek istediği yeri bilmek kişiyi onun yapacağı gayri meşru işlerden mesul tutmaz. Ancak o yerde kesin olarak gayri meşru işlerin yapıldığı ve müşterinin de bu işi irtikâp etmek üzere gittiği bilinirse bu durumda o gayri meşru işe yardımcı olmamak gerekir.

Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Kim iyi bir işe aracılık ederse onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını vericidir.” (Nisa, 4/85)

“İyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımlaşın, günah işlemek ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın.” (Maide, 5/2)

Şayet başka alternatif yoksa sadece bu işten elde edilen gelir fakir, yoksul insanlara verilmek üzere elden çıkarılmalıdır.

Doç. Dr. Servet BAYINDIR


Etiketler: