FETVALAR

SORU:

Fotoğraf çekmenin ve çektirmenin hükmü nedir?

Tarih: 21 Ağustos 2009

CEVAP:

Fotoğraf, mercekler yardımıyla karşısında bulunan canlı ve cansızların şekillerinin film üzerinde tertibinden ibarettir. Bu film kağıt üzerine geçirilirse fotoğraf adını alır. Bir kısım işlemlerden sonra ekrana ve perdeye aktarılırsa buna film ya da video filmi denir.

Filmi çekilen canlılarda film çekenin meydana getirdiği bir yaratıcılıktan bahsedilemez. Film çeken kişi karşısında bulunan canlı ve cansızları en uygun biçimde filme aldığı ölçüde başarılı sayılır.

Filmde ortaya çıkan şekil, aynada ortaya çıkan şekilden farklı değildir. Namaz kılanın başı üstünde kendisinde yakın olmasa da sağ veya sol hizasındaki duvar veya tavan üzerine yapılmış yahut asılmış canlılara ait resim veya heykelin bulunması mekruh sayıldığı halde (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, İstanbul 1992, s. 229) namaz kılanın ya da diğer canlıların şeklini gösteren aynanın namaz kılınan yerde bulunması mekruh sayılmamıştır. Çünkü ayna oradaki mevcut şekli aynen göstermektedir.

Ayrıca insanlar, resim ve heykele saygı gösterip karşısında saygı duruşu yapıp zaman zaman taptıkları halde bu davranışları film ve fotoğrafa karşı göstermemişlerdir.

Netice itibarıyla fotoğraf çekmek ve çektirmek dinen yasak değildir.


Etiketler: