FETVALAR

SORU:

Kur'an evlilik konusunu niçin savaş esiri cariyelerle birlikte anlatıyor? Yani sizin dediğiniz gibi eğer cariyelerle nikâh kıymadan birlikte olmak düşünülemezse ayet niçin "elinizin altındaki" tabiri yerine "nikahlı eş" olarak söz etmiyor? Sonuçta bir birliktelik için nikah söz konusuysa ve o nikah yapılmışsa "eş" ya da "eşler" olarak kullanılması gerekmez mi, niçin ayrıca "elinizin altındakiler" diye bahsediliyor?

Tarih: 06 Kasım 2015

CEVAP:

Savaş esiri kadınların cinselliğinden evlilik dışı yolla yararlanma, yaygın olarak kabul edildiğinden Kur’an bu konu üzerinde özellik durur. Ayetler bunun evlilik dışı olmasının mümkün olmadığını defalarca açıkladığı halde bugün Müslümanların bu yanlışta nasıl ittifak ettiği ortadadır.

Öte yandan Kur’an, cariyelerle evlenmeyi, fidyelerini ödeyip hürriyetlerine kavuşmanın bir yolu olarak kabul eder; ama buna rağmen tavsiye etmez (Bkz: Nisâ, 4/25). Çünkü fidyeyi ödeme amacıyla yapacakları evlilik, mutluluk getirmeyebilir.

İlgili ayetlere bakarsanız evlilikte öncelik sıralaması vardır:

1. Öncelikle namuslu mümin kadınlar tercih edilmelidir. Bir müslüman cariyeyi eş olarak almak isteyen kişinin, onu hürriyetine kavuşturmaya gücü yetiyorsa Nebimizin Safiyye validemize yaptığı gibi onu hürriyetine kavuşturarak evlenmesi gerekir. (Nisâ, 4/25)

2. Namuslu, mümin, hür kadınlarla evlenecek maddi gücü olmayanlar namuslu mümin cariyelerle evlenebilirler. (Nisâ, 4/25)

3. Bir gayrimüslim kadınla evlenmek üçüncü sırada yer alır. Mümin cariye, gayrimüslim kadına tercih edilir. (Bakara, 2/221)

4. Namuslu gayrimüslim cariye ile evlenme en son tavsiye edilendir. (Bakara, 2/221 ve Nûr, 24/3)

5. Zina eden ve tevbe ederek kendi düzeltmemiş olanlar ise ancak kendileri gibi zina eden veya müşrik olan biriyle evlenebilirler. (Nûr, 24/3)

İşte bütün bunlardan dolayı evlilik konusu, savaş esiri cariyelerle birlikte anlatılır.

Daha geniş bilgi için aşağıda linki verilen yazımıza müracaat edebilirsiniz:

www.suleymaniyevakfi.org/guncel/savas-esirleri-ve-cariyelik.html


Etiketler: