FETVALAR

SORU:

Evlenecek bir bayan ve erkeğin evleneceklerini kendilerini tanıyan topluma duyurmaları ve gereken mehirin erkek tarafından verilmesi sonrasında nikâh olmadan da beraber yaşamaları uygun olur diye bir konu duydum. Gerekçe şudur: Nikâhta şart olan, mehir ve 2 erkeğin şahitliğidir, erkek yoksa 1 erkek ve 2 bayanın şahitliği, hiç erkek yoksa 4 bayanın şahitliğidir ve bayan ve erkeğin velisinin iznidir. Zaten evleneceğini bir topluma duyuran iki kişi o toplumu kendilerine şahit ediyorlar. Mehir verildikten ve velilerinin izni olduktan sonra şartlar yerine gelmiyor mu?

Tarih: 31 Aralık 2009

CEVAP:

Bir kadınla erkeğin evleneceklerini duyurmaları evlenmiş oldukları anlamına gelmez. İlerisinde evlenmeye karar verdiklerini gösterir, o kadar. Ne zaman evlilik akdini yerine getirirlersa o zaman evlenmiş sayılırlar.

Nikâhta velinin şart kılınmış olması, nikâhın hukuki olarak denetlenmesi demektir. Bugün için nikâhın hukuki denetimi yetkili makamlarca yapılmaktadır. Bu açıdan kıyılacak olan nikâhın yetkili makam olan Nikâh Dairesi tarafından denetlenmesi gerekir.

İkincisi, mehir nikâhın şartlarından değil; sonuçlarındandır. Yani nikâh esnasında mehir belirlenmese bile nikâh geçerli olur. Bu takdirde mehir hakkı kendiliğinden doğar. Bu şekilde kendiliğinden doğan mehire mehr-i misil denir. Bunun miktarı ve ödeme şekli, o kadına denk sayılan diğer bir kadının aldığı mehire bakılarak tespit edilir.

Daha ayrıntılı bilgi için lütfen aşağıdaki linkleri tıklayınız:

www.fetva.net/goruntulu-fetvalar/resmi-nikah-dini-nikah.html

www.fetva.net/yazili-fetvalar/imam-nikahinin-sartlari-nelerdir.html

 


Etiketler: