FETVALAR

SORU:

İkindi namazının ilk ve son vakti nasıl tespit edilir?

Tarih: 04 Şubat 2021

CEVAP:

Öğle namazı vaktinin sonu ikindi namazı vaktinin başlangıcıdır. Yani Güneşin bize göre 45 derece civarına gelmesi ile ikindi namazı vakti başlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öğle namazının sonu ilgili ayrıntılı bilgi aşağıdaki bağlantıda bulunmaktadır:

www.fetva.net/namaz-vakitleri-yazili-fetvalar/ogle-namazinin-ilk-ve-son-vakti-nasil-tespit-edilir.html

Namaz vakitleri ile ilgili olarak Nebimizden gelen hadisi incelediğimizde ikindinin vakti ile ilgili ayrıntıları bulabiliyoruz:

“Cebrail Kâbe’nin yanında bana iki kere imamlık yaptı. ….Sonra her şeyin kendi gölgesi kadar olduğu zaman ikindiyi kıldırdı.

Cebrail ikinci kez imamlık yaptığında………İkindiyi, her şeyin gölgesi kendinin iki katı olduğu vakitte kıldırdı. İbadet vakti bu iki vaktin arasıdır.” (Tirmizî, Mevâkît, 1)

Her şeyin gölgesinin kendisinin iki katına gelmesi matematiksel bir ifade olduğundan gerekli bağlantılar yerine konulduğunda aşağıdaki şekilde görüleceği üzere, uzun kenarı kısa kenarının iki katı olan bir dik üçgene ulaşabiliriz. Dolayısı ile bu vakitte Güneşin yerle yaptığı açı yaklaşık olarak 27 derecedir diyebiliriz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu vakitten sonra gün batımına kadar gündüz olmaya devam ettiği için, ikindi namazı yine de kılınabilir; ancak hadisten, ikindi namazını bu vakitten sonraya bırakmanın pek tavsiye edilmediği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte gündüz, günün aydınlık olan kısmına denildiğinden, güneşin tepe kısmının batması Kur’an’da belirtilen gündüzün ikinci tarafının da bitişidir. İkindi namazının da bitiş zamanı olan bu vakitte, güneşin ufuk üzerindeki görüntüleri aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibidir:

NOT: Bu cevap hazırlanırken Kaptan Pilot Alper Gökçe’nin Uçuşta Namaz Vakitleri adlı kitabından yararlanılmıştır.

Resim 1 Resim 2
Resim 3 Resim 4

Etiketler: