FETVALAR

SORU:

Mâide sûresi 32. ayette geçen “Kim bir insanı öldürmüşse tüm insanlığı öldürmüş gibidir” ifadesinin aynısı Talmud’un Midrash Sanhedrin 4:5 bölümünde geçiyor. Kur’an’da “Bu yüzden İsrailoğullarına yazdık...” diye buyrulan bir hükmün Tevrat’ta değil de Talmud’da yer almasını nasıl anlayacağız?

Tarih: 10 Ekim 2018

CEVAP:

Hiçbir ayette isim verilerek Kur’an’ın doğrudan Tevrat’ı veya İncil’i tasdik ettiği iddia edilmemektedir. İlgi ayetlerde genelde Kur’an’ın onların yanında olanı tasdik ettiği vurgulanmaktadır. Birkaç ayet şöyledir:

وَآمِنُوا بِمَا أَنْزَلْتُ مُصَدِّقًا لِمَا مَعَكُمْ وَلَا تَكُونُوا أَوَّلَ كَافِرٍ بِهِ ۖ وَلَا تَشْتَرُوا بِآيَاتِي ثَمَنًا قَلِيلًا وَإِيَّايَ فَاتَّقُونِ

“Sizin yanınızda olanı onaylayıcı olarak indirdiğime (Kur’an’a) inanın. Onu görmezlikten gelenlerin ilki olmayın! Âyetlerimi geçici bir çıkara karşılık satmayın! Yalnız benden çekinerek kendinizi koruyun!” (Bakara, 2/41)

وَلَمَّا جَاءَهُمْ كِتَابٌ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ مُصَدِّقٌ لِمَا مَعَهُمْ وَكَانُوا مِنْ قَبْلُ يَسْتَفْتِحُونَ عَلَى الَّذِينَ كَفَرُوا فَلَمَّا جَاءَهُمْ مَا عَرَفُوا كَفَرُوا بِهِ ۚ فَلَعْنَةُ اللَّهِ عَلَى الْكَافِرِينَ

“Nihayet Allah katından, yanlarında olanı onaylayan kitap geldi. Önceleri kâfirlere karşı önlerinin bu Kitapla açılmasını bekliyorlardı. Ama tanıdıkları Kitap gelince onu görmezlik edip kendileri kâfir oldular. Allah’ın laneti (dışlaması) böylesi kâfirleredir.” (Bakara, 2/89)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ آمِنُوا بِمَا نَزَّلْنَا مُصَدِّقًا لِمَا مَعَكُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَطْمِسَ وُجُوهًا فَنَرُدَّهَا عَلَىٰ أَدْبَارِهَا أَوْ نَلْعَنَهُمْ كَمَا لَعَنَّا أَصْحَابَ السَّبْتِ ۚ وَكَانَ أَمْرُ اللَّهِ مَفْعُولًا

“Ey kendilerine Kitap verilenler! Sizin yanınızda olanı tasdik eder özellikte indirdiğimize (bu Kitaba) inanıp güvenin, yoksa itibarınızı yok eder, sizi yüzüne bakılmaz hale getiririz veya cumartesi yasağını çiğneyen ahaliyi dışladığımız (lanetlediğimiz) gibi sizi de dışlayabiliriz. Allah’ın emri daima yerine gelir.” (Nisâ, 4/47)

Yahudilerin Nebiler aracılığıyla gelen vahiyleri derleyip kitaplaştırmaları (kanonizasyon) işlemi M.Ö IV. yüzyıl gibi geç bir dönemde başlamıştır. Bu kitaplaştırma işlemi sırasında büyük tartışmalar da yaşanmıştır. Hangi metinleri alıp hangilerini dışarıda bırakacakları konusunda Yahudiler uzun süreli tartışmalar yaşamışlardır. Bu tartışmalar neticesinde bugün elimizdeki Eski Ahit derlemesi ortaya çıkmıştır. Ancak vahiy olduğu halde Eski Ahit’in içerisine alınmayan metinler vardır. Bu metinler Yahudilerin ikincil kaynaklarında (Talmud gibi) karşımıza çıkabilmektedir. Eğer Kur’an sadece “Tevrat’ı tasdik ettiğini” söyleseydi Talmud’da geçen bilginin Mâide sûresi 32. ayetle tasdik edilmesi büyük bir çelişki olurdu. Ancak Kur’an, onların yanlarındaki her türlü vahiy bilgisini tasdik ettiğini açıkladığı için burada herhangi bir çelişki söz konusu değildir.

HAZIRLAYAN: Vedat Yılmaz

Kur’an ile önceki kitaplar arasındaki tasdik ilişkisi hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki “Kitap ve Tasdik” programını izlemenizi tavsiye ederiz:


Etiketler: